Budimpešta, 10. prosinca 2018.

Adventski koncert Klavirskog trija Dubrovnik

U ponedjeljak, 10. prosinca 2018. godine, u Budimpešti održan je 'Adventski koncert'  Klavirskog trija Dubrovnik, glazbeni događaj kojega Veleposlanstvo RH u Mađarskoj već godinama tradicionalno organizira uoči božićnih blagdana.

Dvorana Bártok Muzeja glazbene povijesti, koji pripada Mađarskoj akademiji znanosti i nalazi se u Erdödyjevoj palači na Budimskom gornjem gradu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Oko 150 nazočnih, među kojima i dvadesetak veleposlanika, predstavnici mađarskih institucija, drugi diplomati, gospodarstvenici, Hrvati iz Budimpešte i okolice, kao i šira publika, s glasnim odobravanjem uživali su u glazbenoj bravuri Klavirskog trija Dubrovnik kojeg čine gđa Loris Grubišić (violina), gđa Vanda Đanić (cello) i g. Alberto Frka (klavir).

Brižljivo odabrani kompozitori i skladbe bili su izvrstan spoj djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, Rudolfa Matza i Brune Bjelinskog te Béle Bartóka, A. Piazzolle, Josepha Haydna i Johannesa Brahmsa. Pravi božični ugođaj dočaran je izvođenjem tradicionalnog ’The First Noel’-a te nezaobilazne ’Tihe noći’ u dodatku.

Prije koncerta veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić kratko je pozdravio nazočne, zahvaljujući na odazivu i čestitajući predstojeće blagdane. Nakon koncerta, Veleposlanstvo je upriličilo prikladni domjenak. Gostovanje u Budimpešti ostvareno je potporom MVEP RH.