Budimpešta, 25. listopada 2016.

Ansambl LADO: „Pokraj vode Drave“

U koncertnoj dvorani Palače umjetnosti – Müpa u Budimpešti, 25. listopada 2016. nastupio je Ansambl LADO svojim svečanim cjelovečernjim plesnim koncertom, pod nazivom „Pokraj vode Drave“. Ovim koncertom LADO – jedini profesionalni nacionalni folklorni ansambl RH, koji se ujedno smatra jednim od pet najboljih ansambala takve vrste u svijetu, odaje počast svom dugogodišnjem direktoru i umjetničkom voditelju Ivanu Ivančanu, a povodom desete obljetnice njegove smrti. Upravo su Budimpešta i njezina prestižna Palača umjetnosti odabrane za premijeru ovogodišnjeg programa ansambla LADO, a plesni koncert održan je uz podršku Veleposlanstva RH u Budimpešti. Uz brojnu mađarsku publiku nazočili su mu i veleposlanici i diplomati akreditirani u Mađarskoj, predstavnici mađarskih institucija, među kojima i doajen mađarske diplomacije, bivši ministar i vlp. Geza Jeszenski, te čelnici hrvatske zajednice u Mađarskoj.

Ansambl LADO ovom je prilikom predstavio i tri nove točke koje prikazuju pjesme, plesove i običaje Slavonije, Baranje i Posavine, a publika je imala priliku plesom i pjesmom umjetnika proputovati različitim dijelovima Hrvatske, poput Međimurja, Istre, Dalmacije i Podravine. Vještinu izvođača u živopisnim hrvatskim nošnjama, njihovu pjesmu i ples uz glazbenu pratnju publika je nagradila dugotrajnim aplauzom.

Prije početka dvosatnog koncerta održan je prijam za uzvanike u organizaciji VRH u Budimpešti, zahvaljujući potpori IPA-Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. U svom pozdravnom obraćanju gostima, vlp. Gordan Grlić Radman istaknuo je da je premijerna izvedba plesnog koncerta u budimpeštanskoj Palači umjetnosti ujedno i svojevrsni hrvatski doprinos obilježavanju 60. obljetnice mađarske revolucije 1956. Tada je Hrvatska primila nekoliko tisuće izbjeglih Mađara, pokazavši solidarnost i podršku žrtvama progona, jednako tako, je potom Mađarska, u najtežem vremenu Domovinskog rata, ponudila utočište mnogobrojnim hrvatskim izbjeglicama, rekao je vlp. Grlić Radman, dodavši kako je stoljetno prijateljstvo dviju država nastavljeno mađarskom podrškom hrvatskom procesu euroatlantskih integracija. Zahvalio je, naposljetku, brojnim sponzorima koji su omogućili realizaciju gostovanja LADO-a u Budimpešti, među kojima i IPA programu prekogranične suradnje te neprofitnoj udruzi Croatica, zahvaljujući kojoj je tiskana programska knjižica za ovaj plesni koncert. Moderatorica koncerta, u izvrsnom nastupu na tri jezika (hrvatskom, mađarskom i engleskom), bila je hrvatska glumica u Mađarskoj Petra Grišnik.