Budimpešta, 11. rujna 2018.

Dan smokve u Botaničkom vrtu Sveučilišta Eötvös Loránd (ELTE)

U suradnji Veleposlanstva RH u Mađarskoj i Botaničkog vrta Sveučilišta Eötvös Loránd (ELTE) u Budimpešti je 11. rujna 2018. godine organiziran četvrti po redu „Dan smokve“.

Uz  veleposlanika RH u Mađarskoj dr. sc. Mladena Andrlića i ravnatelja Botaničkog vrta g. Laszloa Orlócija te sve djelatnike Veleposlanstva RH, ovogodišnjem „Danu smokve“’ nazočilo je pedesetak gostiju, među kojima veleposlanici i diplomati iz desetak zemalja – Bosne i Hercegovine, Čilea, Libanona, Meksika, Rusije, Slovenije, Češke Republike, kao i novoimenovana ravnateljica Ureda HTZ-a u Mađarskoj gđa Ivana Herceg, ravnateljica Hrvatske osnovne škole i gimnazije (HOŠIG) gđa Ana Gojtan, Mađari i Hrvati iz Budimpešte.

Program je započeo dobrodošlicom i pozdravnim govorom ravnatelja Botaničkog vrta g. Orlócija uz zahvalu Veleposlanstvu RH na angažmanu i odličnoj suradnji koja iz godine u godinu svjedoči o prijateljskoj poveznici dvaju naroda i država. Veleposlanik Andrlić u svome je obraćanju istaknuo kako uz povijesnu i kulturnu poveznicu Hrvatske i Mađarske, ovim posebnim događajem posvećenim plodovima smokve, Hrvatska unosi dodatnu sponu Mediterana sa središnjom i istočnom Europom.

U glazbenom dijelu programa hrvatska ženska klapa „Golubice“’ iz Koljnofa izvela je nekoliko tradicionalnih dalmatinskih pjesama. Program je završen prigodnim domjenkom.