Fehervarcsurgo, 27. rujna 2020.

Europski dani ukrasnog bilja i hortikulture u Fehervarcsurgu

U Fehervarcsurgu su od 25. do 27. rujna 2020. godine održani 16. Europski dani ukrasnog bilja i hortikulture. Događanje je organizirala Zaklada Karolyi Jozsef, uz potporu Ministarstva poljoprivrede Mađarske te veleposlanstava Hrvatske i Njemačke u Mađarskoj, kao država članica EU-a koje u 2020. predsjedaju Vijećem EU-a.

Tema ovogodišnjih Europskih dana ukrasnog bilja i hortikulture bila je 'Umjetnost parkova', a počasna zemlja gost bila je Francuska. Uz brojne mađarske vrtlare i cvjećare, sve zemlje partneri, pa tako i Hrvatska, uredile su u predvorju dvorca Karolyi vlastite štandove s prigodnim turističko-promotivnim materijalom o nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Dane je otvorio mađarski ministar poljoprivrede g. Istvan Nagy, a nazočnima na svečanom otvaranju obratile su se i francuska veleposlanica u Mađarskoj gđa Pascale Andreani i u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj gđa Vesna Njikoš Pečkaj, opunomoćeni ministar. Prisutnima se obratila i voditeljica Ureda Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti, gđa Ivana Herceg.