Budimpešta, 21. siječnja 2020.

Gostovanje HNK u Zagrebu operom Jakova Gotovca 'Ero s onoga svijeta' u Mađarskoj državnoj operi 'Erkel'

Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovala je 21. siječnja 2020. godine u Mađarskoj državnoj operi 'Erkel' izvedbom opere 'Ero s onoga svijeta', što je i zasad prva, pa tako i povijesna izvedba ovoga djela u Mađarskoj nakon praizvedbe u Zagrebu (1935.). Tim nastupom svečano je započelo i predstavljanje HNK diljem Europe povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, što financijski podupre Ministarstvo kulture Republike Hrvatske kao dio zajedničkoga kulturnog i umjetničkog programa u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Gotovčevo remek djelo predstavljeno je u režiji Krešimira Dolenčića, orkestrom je ravnao Josip Šego, a uz zbor i baletni ansambl HNK kao solisti nastupili su Tamara Franetović Felbinger, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić i Sofia Ameli Gojić. U gotovo ispunjenom kazalištu kapaciteta 1.800 mjesta, publika je dugotrajnim pljeskom oduševljeno nagradila nastup hrvatskih umjetnika.

Predstava je ostvarena i kao uzvratno gostovanje HNK u Budimpešti, a između ostalih, nazočili su intendantica HNK gđa Dubravka Vrgoč, ravnatelj opere HNK g. Marcello Mottadelli, glavni ravnatelj Mađarske državne opere g. Szilveszter Ókovács, g. Balázs Kocsar, glavni muzički direktor te veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić, kao i mađarski državni tajnik za EU poslove HU g. Attila Steiner sa suprugom, dvadesetak veleposlanika i diplomata akreditiranih u Mađarskoj, g. Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave gđa Ivana Herceg, direktorica predstavništva HTZ-a u Mađarskoj, te gđa Ana Gojtan, ravnateljica Hrvatske osnovne škole i gimnazije u Budimpešti.