Budimpešta, 26. svibnja 2017.

"Hrvatska tržnica" u Budimpešti, 23.-25. svibnja 2017.

U organizaciji Ministarstva turizma RH i Hrvatske gospodarske komore, te uz potporu Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske poljoprivredne agencije, mađarskog ureda Hrvatske turističke zajednice i Veleposlanstva RH u Mađarskoj, na velikoj tržnici u Budimpešti od 23.-25. svibnja 2017. održan je uspješan sinergijski projekt turističke i gastronomske promocije RH pod nazivomHrvatska tržnica“. Radi se o prvom širem projektu toga tipa u Budimpešti,  a u sklopu već tradicionalnih turističkih „Hrvatskih dana“ koji se jednom godišnje održavaju na jednoj od najljepših europskih zatvorenih tržnica Nagy Vásárcsarnok-u.

Na svečanom otvorenju „Hrvatske tržnice“ 23. svibnja 2017., brojne uzvanike i posjetitelje tržnice, među kojima i vlp-a RH u Budimpešti dr. Gordana Grlić-Radmana, strane diplomate i predstavnike Hrvata u Mađarskoj, pozdravili su Josip Zaher, zamjenik predsjednika HGK-a, Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede RH, István Íjgyártó, državni tajnik mađarskog Ministarstva vanjskih poslova i trgovine, a svečanim govorom „Hrvatsku tržnicu“ otvorio je Gari Capelli, ministar turizma RH.

Već prvoga dana manifestacija je privukla pozornost brojnih posjetitelja tržnice, ali i turista koji posjećuju ovu povijesnu i očuvanu atrakciju Budimpešte u njenom izvornom obliku (izgrađena je 1896.). Iz Hrvatske su za ovu prigodu dopremljeni suhomesnati proizvodi, od kulena i pršuta do čvaraka i slanine, konzervirana riba i povrće, džemovi, sirevi, maslinova i bućina ulja, vina, likeri, med, začini, lavande, i brojni drugi hrvatski izvorni proizvodi, a hrvatski proizvođači su dobili prigodu prodavati svoje proizvode u centru Budimpešte.          

Drugoga dana „Hrvatske tržnice“, održan je tzv. „Hrvatski doručak“, gdje su posjetitelji  imali priliku kušati karakteristične hrvatske proizvode. Na tom dijelu manifestacije, publici su se obratili Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, István Nagy, zamjenik ministra poljoprivrede Mađarske, a službeno je „Hrvatski doručak“ na tržnici otvorio Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede RH.

Tijekom trodnevnog projekta „Hrvatske tržnice“ predstavljen je i dio turističke ponude Dalmacije, Istre i Kvarnera, Slavonije i kontinentalne Hrvatske, a posjetitelje tržnice  melodijama iz Hrvatske zabavljao je tamburaški sastav „Lideri“.