Budimpešta, 27. rujna 2016.

Japanska pijanistica Yoko Nishi izvela djela Dore Pejačević u Budimpešti

Na inicijativu Veleposlanstva RH u Budimpešti, a u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Budimpešti, u dvorani mađarskog Muzeja glazbene povijesti, održan je 27. rujna 2016. solistički koncert japanske pijanistice Yoko Nishii. Kuriozitet ovog kulturnog projekta, kako su to istaknuli i domaćini, vlp. Gordan Grlić Radman i njegov japanski kolega Junichi Kosuge u svom obraćanju nazočnima, jest činjenica da on predstavlja svojevrsnu poveznicu triju država: hrvatske, japanske i mađarske. Pijanistički koncert Yoko Nishii, ovom prigodom, obuhvatio je kompozicije hrvatske skladateljice Dore Pejačević, japanskog Hisatada Otaka, nezaobilaznog Ferenca Liszta  te čuvene preludije Sergeija Rachmaninoffa.

Yoko Nishii rođena je u Iseu, u Japanu, a nakon što je diplomirala na sveučilištu u Tokiju francusku književnost, 1998. upisala je Muzičku akademiju Ino Mirković u Lovranu. Od 2005.-2007. polaznica je naprednog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutačno podučava na umjetničkoj akademiji u Japanu. Održala je brojne solo recitale i dobitnica je više nagrada, i to u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji te dakako Japanu. Aktivno radi na istraživanju i upoznavanju hrvatskih skladatelja i njihove glazbe. U veljači 2015. objavila je prvi japanski CD u svijetu pod naslovom „Herb Classics“, a koji uključuje kompletna solo klavirska djela Dore Pejačević. U rujnu 2015. održala je turneju od 11 koncerata diljem Hrvatske, u povodu 130. rođendana Dore Pejačević.

Nakon koncerta, dva su veleposlanstva, hrvatsko i japansko, priredili domjenak na kojemu se služilo japanski sake i hrvatsko vino te pršut, sir i masline. Svoju potporu dalo je i predstavništvo „Mlinar“ u Mađarskoj ponudom asortimana svojih pekarskih proizvoda. Na taj je način kulturni događaj dobio i zamjetnu dimenziju gastronomske promocije RH.