Budimpešta, 27. veljače 2020.

Ministar Grlić Radman na konferenciji o vjerodostojnosti politike proširenja EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, u četvrtak, 27. veljače 2020. godine, na konferenciji pod naslovom „KAS – IFAT Western Balkans Conference 2020: European perspectives for the Western Balkans - The EU’s credentials at stake?“.

Konferencija njemačke Zaklade Konrad Adenauer (KAS) i mađarskog Instituta za vanjske poslove i trgovinu (IFAT) održana je s tematskim fokusom na proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana.

Tijekom izlaganja ministar Grlić Radman predstavio je temu proširenja Europske uniju kao jednu od glavnih prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Također je istaknuo da su ključna dva cilja Republike Hrvatske tijekom Predsjedanja otvaranje pristupnih pregovora o članstvu Europske unije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju te uspješni sastanak na vrhu u Zagrebu početkom svibnja 2020. godine.

Ministar Grlić Radman izrazio je nadu da će nadolazeći sastanak na vrhu u Zagrebu u svibnju, poslužiti kao uporišna točka pozitivnih tendencija i odluka prema politici proširenja te da će Europska unija potvrditi svoju potporu zemljama zapadnog Balkana, a naglasio je i kako će se Republika Hrvatska nastaviti zalagati za vjerodostojnu i učinkovitu politiku proširenja temeljenu na zaslugama i ispunjavanju kriterija svake države posebno. „Prvi koraci k tome su napravljeni novom metodologijom koju je Europska komisija objavila 5. veljače“, ustvrdio je ministar.

Uz ministra i predstavnike organizatora uvodnim govorima obratili su se zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Mađarske Levente Magyar te povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.