Goričan-Letenye, 24. travnja 2020.

Ministar Grlić Radman s mađarskim ministrom Szijjártóm na zajedničkom graničnom prijelazu Goričan-Letenye

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u petak, 24. travnja 2020. godine, s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm na zajedničkom graničnom prijelazu Goričan-Letenye.

Nakon obilaska graničnog prijelaza, ministri su održali sastanak te razmijenili mišljenja o mjerama koje obje države poduzimaju u borbi protiv COVID 19. Potvrdili namjeru da i dalje surađuju u cilju olakšavanja normalnog funkcioniranja stanovnika u pograničnim područjima. Mjere koje omogućavaju prijelaz granice stanovnicima koji imaju poljoprivredne površine u susjednoj državi ili su njima zaposleni, dogovorene su još krajem ožujka, a ovom je prigodom potvrđeno da će se ustrajati u nastavku njihove provedbe.

Ministri su se dotakli i drugih tema s područja bilateralne suradnje, izražavajući nadu u skoru normalizaciju situacije i stvaranje pretpostavki za nastavak rada na nizu zajedničkih projekata. Oba su se ministra suglasila kako je iznimno važno u ovim složenim okolnostima njegovati dobrosusjedsku suradnju i djelovati na način koji stanovništvu pomaže da prebrodi krizu.

Neprocjenjiva je poveznica koju čine manjine u obje države, a istaknuto je obostrano zadovoljstvo razinom manjinskih prava i manjine. U Mađarskoj živi oko 50 tisuća etničkih Hrvata, a ministar Grlić Radman skrenuo je pozornost mađarskom kolegi na nedavnu Deklaraciju Hrvatske državne samouprave o nacionalnoj pripadnosti Bunjevaca u Mađarskoj koja jasno ukazuje na nedvojbenu pripadnost Bunjevaca hrvatskom etničkom korpusu u Mađarskoj što je u više navrata, ranijih godina, potvrdila i Mađarska akademija znanosti kao i mađarski parlament.

Ministar Grlić Radman iskoristio je ovu priliku da još jednom zahvali mađarskoj Vladi na donaciji zaštitne opreme te dodatnoj zaštitnoj i medicinskoj opremi doniranoj KBC Osijek, kao i na humanitarnoj pomoći pruženoj nakon potresa u Zagrebu.