Budimpešta, 28. veljače 2020.

Ministar Grlić Radman u Budimpešti s mađarskim kolegom Szijjártom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u petak, 28. veljače 2020. godine, u posjetu Budimpešti gdje se sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártom.

Tijekom sastanka ministri su istaknuli obostrano zadovoljstvo intenzitetom bilateralnih odnosa i suradnje u različitim područjima. Suradnja je uspješna i u području prekogranične suradnje, a važnu poveznicu u odnosima predstavljaju nacionalne manjine.

Uz bilateralne teme riječi je bilo i o temama važnim za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU poput Višegodišnjeg financijskog okvira i migracija. Ministar je posebno istaknuo proširenje Europske unije kao temu o kojoj obje zemlje imaju podudarne stavove. „Nastavak politike proširenja utemeljene na dosljednom ispunjavanju relevantnih kriterija od ključne su važnosti za stabilnost i sigurnost jugoistočne Europe“, rekao je ministar Grlić Radman na konferenciji za novinare i naglasio da su otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i uspješan sastanak na vrhu u svibnju u Zagrebu ciljevi hrvatskog predsjedanja.

Nakon susreta ministar Grlić Radman održao je govor na konferenciji mađarskih veleposlanika o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i izazovima koji očekuju Uniju u narednom periodu. U svome izlaganju ministar se dotaknuo važnih izazova za cijelu Europsku uniju poput Konferencije o budućnosti Europe i Europskog zelenog sporazuma.