Budimpešta, 23. svibnja 2016.

Ministar kulture Hasanbegović u službenom posjetu Mađarskoj

U ponedjeljak, 23. svibnja 2016., prvoga dana službenog posjeta Mađarskoj, ministar kulture Zlatko Hasanbegović potpisao je s mađarskim ministrom ljudskih resursa Zoltanom Balogom Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture  Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za 2016. - 2018. godinu.

''Ovo je šesti provedbeni program sastavljen na temelju Ugovora o kulturnoj, prosvjetnoj i znanstvenoj suradnji između dviju vlada koji je potpisan u Zagrebu 1994. godine.

Programom kulturne suradnje omogućit će se bolje razumijevanje i povezanost između dvaju naroda u vidu poticanja suradnje u svim područjima kulture i umjetnosti kroz razmjenu likovnih umjetnika, glazbenika, plesača, arhitekata, dizajnera, muzejskih profesionalaca i umjetničkih ansambala.

Ministarstvo kulture podržava izravnu suradnju između muzeja, galerija i kulturnih ustanova za zaštitu kulturne baštine, te drugih institucija koje se bave istraživanjem i zaštitom pokretne, nepokretne i nematerijalne baštine. Podržava se nastavak suradnje na području dokumentiranja i zaštite pokretne, nematerijalne i graditeljske baštine, te će posebno skrbiti o baštini koja se nalazi uz zajedničku državnu granicu '' izjavio je ministar Hasanbegović prilikom potpisivanja Programa.

''Nakon razdoblja narušenih odnosa s prethodnom hrvatskom Vladom, u potpisivanju ovog Programa vidimo novi poticaj međusobnim odnosima, na tragu tradicionalnog mađarsko- hrvatskog prijateljstva'', istaknuo je ministar Balog.

Ranije tijekom dana ministar kulture Republike Hrvatske posjetio je Veleposlanstvo RH u Budimpešti, gdje se sastao s veleposlanikom Gordanom Grlićem Radmanom te s predstavnicima hrvatske manjine - glasnogovornikom hrvatske manjine u Mađarskom parlamentu Mišom Heppom, predsjednikom Hrvatske državne samouprave Ivanom Guganom i predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj Josom Ostrogoncem.

Posvećivat će se posebna pozornost podupiranju i poticanju zadovoljavanja kulturnih potreba hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Republici Hrvatskoj, osiguravanjem manjinskih prava zajamčenih zakonodavstvom dviju zemalja te međusobnoj zaštiti njihove kulturne i povijesne baštine i stvaralaštva, a posebna pozornost pridaje se aktivnostima dogovorenim između Hrvatskog kazališta u Pečuhu i kazališta u Hrvatskoj i Mađarskoj, zaključeno je na sastanku u Veleposlanstvu.

U sklopu dvodnevnog posjeta Mađarskoj ministar Hasanbegović u utorak, 24. svibnja 2016. godine, sudjelovao je na Prvom književnom forumu NR Kine i zemalja srednje i istočne Europe u Balatonfüredu.

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti ministar je s delegacijom Ministarstva kulture posjetio Hrvatsku školu u Budimpešti te nekoliko kulturnih institucija. (Izvor: Ministarstvo kulture)