Budimpešta, 11. svibnja 2018.

Nastup Hrvatskog baroknog ansambla u Budimpešti

Koncertom 'Glazbeno putovanje' (Viaggio musicale) Hrvatskoga baroknog ansambla (HRBA), uz sudjelovanje talijanskog flautiste g. Marcella Gattija, u dvorani 'Giuseppe Verdi' Talijanskoga kulturnog instituta u Budimpešti, 11. svibnja 2018. g., VRH u Mađarskoj je u suradnji s talijanskim kulturnim centrom (TKC) obilježilo petogodišnjicu  ulaska RH u članstvo EU i Dan Europe. U potpuno ispunjenoj dvorani - preko 300 mjesta, uz vlp Bugarske, kao i veleposlanike i diplomate iz petnaestak država, predstavnike parlamenta, Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Ministarstva obrane i drugih mađarskih institucija, Talijane i Hrvate iz Mađarske, koncertu je pribivao vlp. RH dr.sc. Mladen Andrlić sa svim suradnicima.

Pozdravne riječi nazočnima uputio je ravnatelj Talijanskoga kulturnog instituta g. Gian Luca Borghese, izrazivši posebno zadovoljstvo suradnjom s VRH Budimpešta i realizacijom ovoga talijansko-hrvatskog projekta koji je svoje uporište našao u baroknoj glazbi kao izvrsnoj kulturnoj poveznici prijateljskih i susjednih država, Hrvatske i Italije. Vlp Andrlić, govoreći na talijanskom, engleskom i hrvatskom jeziku, prenio je nadu da započeta hrvatsko-talijanska suradnja u Budimpešti postane tradicionalnom, što bi potaklo raznovrsno predstavljanje hrvatske kulturne baštine. Nastup najistaknutijega hrvatskog ansambla koji njeguje baroknu glazbu svjetskih, ali i hrvatskih autora, ostvaren je zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Ministarstva kulture RH.

U jedno i pol satnom programu izvedena su djela talijanskih i hrvatskih baroknih majstora, Corellija, Blaveta, Uspera, Frescobaldija i Vivaldija. HRBA je nastupio u sastavu: gđa Laura Vadjon, barokna violina, gđa Saša Borčić Reba, barokna violina, g. Urban Jerman, barokna viola, gđa Lea Sušanj Lujo, barokni violončelo, g. Pavao Mašić, čembalo. Njihovu vrsnu interpretaciju barokne glazbe upotpunio je sjajnom izvedbom g. Marcello Gatti (flauto traverso)