Budimpešta, 30. kolovoza 2017.

Održan „Dan smokve i agruma“

Uz pokroviteljstvo i potporu VRH Budimpešta, u Botaničkom vrtu Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti, održan je 30. kolovoza 2017. „Dan smokve i agruma”.

Već treću godinu zaredom, na inicjativu ravnatelja Botaničkog vrta, dr. Lászla Orlócija te posebnim angažmanom Veleposlanstva, ova manifestacija postala je tradicionalnim događajem na kojemu se, uz prigodan program, promiču hrvatska gastronomija i kultura. Ove godine, uz proizvode na bazi smokve, predstavljeni su i hrvatski slatki proizvodi i likeri od naranče i limuna. Događaju su prisustvovali veleposlanici i članovi diplomatskog zbora, dogradonačelnica budimpeštanskog VIII okruga, a uz mađarske goste i Hrvati iz Mađarske.

Doživljaj hrvatskog podneblja i hrvatskih delicija obogatio je nastup klape Baruni iz Svete Nedjelje, a uz potoporu hrvatskih tvrtki.

U svom obraćanju nazočnima, veleposlanik Grlić Radman zahvalio je ravnatelju Orlóciju na mogućnosti, da se iz godine u godinu, u ambijentu botaničkog vrta, promovira mali segment Hrvatske i što je uz zajedničke napore stvorena tradicija koja će se nastaviti i u budućnosti. Ravnatelj Orlóci sa svoje je strane istaknuo značaj suradnje i potpore Veleposlanstva koje je na ovaj način postalo poveznicom ove ustanove i s ostalim diplomatskim predstavništvima te svojevrsnim pokretačem sličnih oblika suradnje.

Članak s fotografijama o ovom događaju objavljen je u rujanskom izdanju ’Diplomatic Magazina’, a možete ga pročitati OVDJE.