Budimpešta, 08. listopada 2018.

Održan svečani prijem povodom Dana neovisnosti

Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske te u čast stupanja na dužnost generalnog konzula RH u Pečuhu Drage Horvata i počasnog konzula RH u Nagykanizsi dr. Atile Kosa, u Budimpešti je 8. listopada 2018. godine upriličen svečani prijem u prostoru rezidencije, kojemu je nazočilo pedesetak uzvanika. Glavni gosti bili su apostolski nuncij i doajen diplomatskog zbora nadbiskup Michael A. Blume, zamjenik ministra i državni tajnik u Ministarstvu inovacija i tehnologije Mađarske Péter Cseresnyés, povjerenik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine veleposlanik György Suha, bivši ministar vanjskih poslova Géza Jeszenszky, gradonačelnik Nagykanizse Sándor Dénes, glasnogovornik Hrvata u mađarskom parlamentu Joso Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, voditeljica Ureda HTZ-a u Mađarskoj Ivana Herceg, direktori hrvatskih tvrtki u Mađarskoj – GDI, Ledo, Orbico i Podravka, kao i drugi predstavnici mađarskih županija i Hrvata u Mađarskoj. Čestitajući blagdan, veleposlanik dr.sc. Mladen Andrlić prenio je i dio javne poruke Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović – „…Hrvatska od proglašenja neovisnosti u listopadu 1991. postigla je niz uspjeha, ali želi još više i bolje“.

Apostolski nuncij nadbiskup Blume, čijim je sudjelovanjem ovaj događaj dobio i posebnu dodatnu diplomatsku čast, istaknuo je važnost konzularnih poslova i zazvao Božji blagoslov za uspjeh u budućim zahtjevnim zadaćama.

Prigodnim govorima obratili su se i novopostavljeni generalni konzul Horvat, kao i počasni konzul Kos.

Ranije istoga dana generalnom konzulu RH sa sjedištem u Pečuhu Dragi Horvatu svečano je u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske uručena egzekvatura, koju je u ime ministra vanjskih poslova Mađarske predao zamjenik državnog tajnika u Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Akos Berzetei, čemu su s hrvatske strane pribivali veleposlanik Andrlić, savjetnica Maja Rosenzweig Bajić, kao i supruga i sin generalnog konzula Horvata, a s mađarske strane voditelj Sektora za Središnju Europu Balazs Sillagy, voditeljica Odjela za susjedne zemlje Gabriela Szucs te Bela Gardos i Bence Gal.