Samobotel, 03. rujna 2019.

Otvaranje Hrvatskog školskog centra 'Mate Meršić Miloradić'

U Sambotelu, 3. rujna 2019.g. otvoren je Hrvatski školski centar 'Mate Meršić Miloradić', kojim će upravljati Hrvatska državna samouprava, prigodnim programom učenika, nakon kojega su se nazočnima obratili visoki mađarski i hrvatski predstavnici, koji su zajedničkim rezanjem svečanih trobojnih vrpci u bojama dviju zastava i otvorili centar.

U svojem obraćanju izaslanik predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH g. Zvonko Milas naglasio je važnost obrazovanja na materinjem jeziku manjine, kojim se mlađim naraštajima približava povijest, kultura, baština i jezik, ali ih se i osposobljava da razumiju suvremeni svijet i u njemu aktivno i uspješno žive te razvijaju svoje potencijale. Istaknuo je i kako obje manjine - hrvatska u Mađarskoj i mađarska u Hrvatskoj, ostvaruju visoku razinu manjinskih prava, odlično uklopljene u društvo održavajući i razvijajući svoj manjinski identitet, što podupire i aktivan rad Mješovitoga međuvladinog odbora za zaštitu manjina. Državni tajnik Milas zaželio je sreću svim učenicima, roditeljima i nastavnicima novootvorenog obrazovnog centra.

Državna tajnica u MVEP gđa Zdravka Bušić prenijela čestitku i pozdrave mvep RH dr.sc. Gordana Grlića Radmana okupljenim Hrvatima, istaknuvši kako nova zgrada Hrvatskoga obrazovnog centra u Sambotelu i njezino otvorenje dodatno i praktično svjedoče o djelotvornoj suradnji dviju partnerskih, prijateljskih i susjednih država, koje se oduvijek uzajamno podupiru. Zahvalila je mađarskoj strani što i na ovaj način podupire obrazovanje kao najvažniji aspekt života i razvoja svake zajednice. Izrazila je nadu da će Hrvati zapadnog dijela Mađarske tim novim obrazovnim centrom dobiti dodatni poticaj za očuvanje svojeg jezika i kulture te da će se broj učenika iz godinu u godinu rasti. Prenijela je i uvjerenje u buduće jačanje veza, posebice mladih Hrvata iz domovine s Hrvatima van domovine, što se potiče sada već brojnim organiziranima radionicama, festivalima i smotrama u Hrvatskoj. Ostvareni kontakti i usvojena nova znanja pridonose daljnjem napretku i boljem životu, ne zanemarujući prošlost temeljenu na vjeri, obitelji, kulturi i tradiciji koja je kroz povijest i očuvala hrvatski narod.

U Budimpešti je prethodnog dana, 2. rujna 2019.g. svečano otvorena nova školska 2019/2020 godina čemu je nazočio zamjenik državnog tajnika u MVPT HU g. Ferenc Kumin te veleposlanik dr.sc. Mladen Andrlić.