Budimpešta, 28. rujna 2018.

Posjet predstavnika Grada Zadra i zadarske OŠ „Kruno Krstić“ Veleposlanstvu RH u Mađarskoj

Veleposlanstvo RH u Budimpešti posjetili su 28. rujna 2018. godine predstavnici Grada Zadra i zadarske OŠ „Kruno Krstić“' prof. Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, gđa Ivana Guglielmini, voditeljica Odsjeka za školstvo, gđa Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ „Kruno Krstić“ i gđa Ana Korda, djelatnica škole, a primio ih je veleposlanik dr.sc. Mladen Andrlić sa suradnicima.

Predstavnici Grada Zadra i zadarske osnovne škole boravili su u Budimpešti od 26. do 29. rujna prateći učenike i njihove nastavnike koji sudjeluju u školskoj razmjeni s učenicima iz Terezvárosa, VI. Okruga Budimpešte s Gradom Zadrom.

Zahvalivši na mogućnosti susreta, prof. Nekić informirao je o aktivnostima i postignućima Grada Zadra u području odgoja i obrazovanja, ali i gospodarstva, istaknuvši luku Gaženica kao projekt od iznimne važnosti za rast i razvoj Zadra i Zadarske županije te potencijal moguće daljnje suradnje i u Mađarskoj.

Veleposlanik Andrlić upoznao je goste iz Zadra s pojedinim aktivnostima Veleposlanstva RH, u koje bi se mogao uključiti i Grad Zadar, osobito o „Danu smokve“, kulturno-gastronomsko-edukativnom događaju koji VRH Budimpešta već tradicionalno organizira potkraj ljeta s budimpeštanskim botaničkim vrtom. Spomenut je i adventski humanitarni Diplomatski sajam, na kojem VRH Budimpešta također aktivno sudjeluje prodajom hrvatskih proizvoda i suvenira. Predstavnici zadarske škole predložili su donaciju proizvoda i suvenira koje izrađuju zadarski osmoškolci (poput bočica maslinova ulja), a sve pod motom „Djeca Hrvatske za djecu Mađarske“.