Zagreb, 04. veljače 2020.

Predsjednica Republike Hrvatske uručila odlikovanja i priznanja Hrvatima iz Mađarske

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila je u utorak, 4. veljače 2020. godine, odlikovanja i priznanja pojedincima i institucijama koje svojim djelovanjem značajno doprinose očuvanju hrvatske kulture i identiteta te podizanju ugleda Republike Hrvatske te za vlastita izvanredna postignuća.

Među ostalima, odlikovani su i pojedinci i ustanove iz Mađarske. Dr.sc. Ágnes Prodán, je uručen Red hrvatskog pletera za izniman doprinos razvoju književne komparatistike, teorije i prakse prevođenja te proučavanja hrvatsko-mađarskih književnih i kulturnih veza.

Također, Katedri za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu je uručena Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos i zasluge u razvoju i promicanju hrvatskog jezika i književnosti Hrvata u Mađarskoj te jačanju kulturnih i prijateljskih veza Republike Hrvatske i Mađarske.

Povelja Republike Hrvatske je uručena i hrvatskom kulturnom društvu 'Veseli Gradišćanci' iz Unde za izniman doprinos i zasluge u očuvanju hrvatske tradicije i kulture te oživljavanje narodnih običaja Gradišćanskih Hrvata iz Mađarske.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj čestita dr.sc. Ágnes Prodán, Katedri za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu i Hrvatskom kulturnom društvu 'Veseli Gradišćanci' iz Unde.