Budimpešta, 12. rujna 2017.

Predsjednica RH primila počasni doktorat Sveučilišta Corvinus

PRH Grabar Kitarović je 12. rujna 2017. godine na Sveučilištu Corvinus u Budimpešti primila počasni doktorat kojeg joj je uručio rektor tog Sveučilišta, prof. dr. Andras Lanczi zbog  promicanja vrijednosti srednje Europe, poticanju akademske izvrsnosti te jačanju hrvatsko-mađarskih prijateljskih odnosa. Svečanosti je prisustvovalo preko 200 uglednika iz mađarskog političkog, znanstvenog i kulturnog života, predstavnika hrvatske zajednice u Mađarskoj te studenata tog prestižnog mađarskog sveučilišta. Ispred Sveučilišta u Zagrebu uručenju počasnog doktorata PRH prisustvovao je i rektor prof. dr. Damir Boras.

Zahvalivši se na ukazanoj časti, PRH je u svom govoru naglasila kako Hrvatska i Mađarska oduvijek pripadaju zajedničkom Srednjeeuropskom kulturnom krugu, koji je djelovao kao nedjeljiv i jedinstven prostor te je na taj način i oblikovano zajedničko nasljeđe. Kazala je kako je Hrvatska južni dio Srednje Europe, odnosno mjesto gdje se spaja Sredozemlje sa Središnjom Europom. Smatra da Središnja Europa znači i jaču EU, ali i moćniju transatlantsku zajednicu. Upravo to euroatlantsko područje, ali i suradnja, je bilo temelj za europsku sigurnosnu arhitekturu, razvoj, prosperitet i stalni rast. Kao Srednjeeuropska zemlja, Hrvatska ne želi da se države članice dijele na središnje ili periferne te također odbacuje tvrdnju da je Središnja Europa „Ahilova peta“ Europe, već želi da se zajednički iskoristi puni potencijal te regije. PRH ističe da i najmanji znak nestabilnosti na Sredozemlju može imati veliki učinak na Europu. Od ključne je važnosti i euroatlantska perspektiva europskog jugoistoka. Hrvatska će i nadalje snažno podržavati ideju proširenja EU i NATO-a na jugoistok Europe te je spremna pomoći svim zemljama, koje će se odlučiti na taj zahtjevan put. Zaključno je kazala kako će konstruktivni dijalog i suradnja potaknuti daljnju europsku integraciju i konsolidaciju s ciljem postizanja europske kohezije i rastezljivosti, koji može postati nasljeđe zajedničkih napora zemalja povezanih u Inicijativu Tri mora. Na taj način bi se svjetlo euro-atlantizma ponovno upalilo u Jugoistočnoj Europi, u čemu će Hrvatska i dalje biti predvodnica tih napora.

U kulturnom programu svečanosti sudjelovala je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, koja je na početku svečanosti izvela himnu RH te je u kulturno-umjetničkom programu izvela 4 pjesme, koje su okupljeni uzvanici pozdravili gromoglasnim pljeskom.