Budimpešta, 10. svibnja 2016.

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH u posjetu Mađarskoj

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas boravio je 10. svibnja 2016. u posjetu Budimpešti. Tom prigodom, u okviru priprema za XIII. sjednicu Mješovitog odbora za manjine Hrvatska-Mađarska (MOM RH-HU), kao supredsjedatelj s hrvatske strane sastao se sa mađarskim supredsjedateljem Ferencom Kalmarom, povjerenikom MVPT-a za razvijanje politike susjedstva.

Povjerenik Kalmar izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovog sastanka te uvjerenje u nastavak kvalitetne suradnje na području međusobne zaštite prava manjinskih zajednica. Istaknuvši kako su Mađarska i Hrvatska vezane višestoljetnim poveznicama, kazao je kako tome, kao mostovi suradnje, uvelike pridonose i manjinske zajednice čiji je položaj sporazumno reguliran kao paradigma u europskim okvirima.  Na sastanku je dogovoren termin i mjesto predstojećeg XIII. zasjedanja MOM-a, kojemu je domaćin Hrvatska, te radnje koje je do tada potrebno poduzeti.

U okviru posjeta Budimpešti predstojnik Milas posjetio je i Hrvatski vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i učenički dom (HOŠIG). Ravnateljica Ana Gojtan predstavila je dosadašnje aktivnosti i plan rada HOŠIG-a kao odgojno-obrazovne i kulturne baze hrvatske zajednice u Budimpešti i šire. Inače, HOŠIG je osnovan 1993. godine, ustanovu trenutno pohađa oko 250 polaznika, a u školi također djeluju orkestar, folklorna skupina, te Literarno-plesna pozornica.