Budimpešta, 15. siječnja 2020.

Prvi sastanak veleposlanika država članica EU u Mađarskoj

 U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Mađarskoj, 15. siječnja 2020. godine održan je prvi sastanak veleposlanika država članica EU, akreditiranih u Mađarskoj. Na početku sastanka okupljenim veleposlanicima kratko se obratio i veleposlanik Finske Markku Virri, koji je čestitajući Hrvatskoj na preuzimanju predsjedanja Vijećem Europske Unije, zahvalio na potpori svih EU kolega u Mađarskoj, ali i svim državama članicama tijekom finskog predsjedanja. Predsjedanje Finske Vijećem Europske unije ocijenio je uspješnim, iako nisu ispunili sve ciljeve, kazavši kako je 'Finska predsjedavala EU u vrlo izazovnom trenutku'. Izrazio je nadu da će hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije biti uspješno i da može računati na podršku svih država članica, a posebice Finske.

Veleposlanik Andrlić, zahvalivši finskom kolegi, naglasio je kako su prioriteti hrvatskog Predsjedanja usklađeni unutar 'našeg' TRIO-a, no Republika Hrvatska svakako nudi i određene osobitosti. Predstavivši ukratko prioritete, ali i slogan Predsjedanja, koji sve 'govori', kazao je i kako je Hrvatska usmjerena traganju za napretkom i postizanje konsenzusa u području proširenja EU i dogovora oko Višegodišnjega financijskog okvira, utvrđivanju prihvatljivog prijelaznog razdoblja nakon Brexita, kao i uspostavi projekta buduće EU.

Na kraju susreta veleposlanik Andrlić predstavio je i kalendar političkih i kulturnih aktivnosti Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.