Budimpešta, 24. rujna 2018.

Službeni posjet ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek Mađarskoj

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek boravila je u službenom posjetu Mađarskoj, 24. rujna o.g., na poziv novoimenovanog ministra ljudskih resursa Mađarske Miklósa Káslera, u čijoj je nadležnosti i državno tajništvo za kulturu. Raspravljen je niz tema i mogućnosti daljnje suradnje, što će biti i okosnicom Programa kulturne suradnje u razdoblju od 2019.-2021. godine, koji se priprema. U izaslanstvu ministrice kulture bili su veleposlanik Mladen Andrlić, pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo, tajnica Kabineta Ana Perišić Mijić i Marina Sikora, prvi tajnik u VRH u Mađarskoj, a s mađarske strane uz ministra nazočili su državna tajnica za međunarodne odnose Orsolya Pacsay-Tomassich i državni tajnik za kulturu Péter Fekete sa suradnicima.

Ministri su se složili oko ideje davanja posebne pozornosti znamenitim imenima zajedničke povijesti, suradnje u području arheologije, sustavnom poticanju književnog prevodilaštva, a napose i o mogućnostima realizacije većih hrvatskih kulturnih projekata u Budimpešti u godini hrvatskog predsjedanja EU 2020 kada ujedno i grad Rijeka postaje prvom hrvatskom Europskom prijestolnicom kulture. Ministrica Obuljen Koržinek dotaknula je i nezaobilaznu temu Hrvatskog kazališta u Pečuhu, koje sada djeluje u promijenim uvjetima pod okriljem Hrvatske državne samouprave, zamolivši mađarskog ministra da i dalje ’bdije i brine’ o kazalištu kao osobito dragocjenoj i jedinstvenoj ustanovi hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj.

Nakon sastanka izaslanstva su posjetila izložbu ’Frida Khalo’ u Mađarskoj nacionalnoj galeriji, gdje ih je uz vodstvo galerije dočekao i veleposlanik Meksika u Mađarskoj i RH David Najera.

Ministrica se u prostorijama Veleposlanstva sastala s predsjednikom Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivanom Guganom i ravnateljem Hrvatskog kazališta u Pečuhu Slavenom Vidakovićem.