Budimpešta, 03. ožujka 2020.

Svečano otvorenje izložbe 'Miroslav Kraljević – hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća – Uzelac, Gecan Trepše

 U galeriji palače 'Várkert Bázar' u utorak, 3. ožujka 2020.g., u organizaciji Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj otvorena je izložba 'Miroslav Kraljević – hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva nasljeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća – Uzelac, Gecan Trepše'.

Izložbu je u ime ministra ljudskih resursa Mađarske dr. Miklósa Káslera svečano otvorio državni tajnik za kulturu Péter Fekete u prisustvu izaslanika ministrice kulture Republike Hrvatske dr.sc. Nine Obuljen Koržinek državnog tajnika dr.sc. Ivice Poljička, uz koje su bili državni tajnik za međunarodne poslove Ministarstva ljudskih resursa Mađarske Zoltán Lőrenczi i veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić. Uz autore izložbe - Biserku Rauter Plančić, dr.sc. Zvonka Makovića i Ladu Bošnjak Velagić, pribivao je i ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu Branko Franceschi, kao i više od stotinu uzvanika, među kojima i dvadesetak veleposlanika i drugih predstavnika diplomatskog zbora akreditiranih u Mađarskoj, ali i požeški biskup msgn. Antun Škvorčević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, Silvija Podoljak, direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Požege, doc.dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi te Iva Mostarčić, voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, Grada Požege te Turističke zajednice grada Požege i Zagreba, a prati je i dvojezični katalog na engleskom i mađarskom jeziku. Dio je kulturnog programa u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i može se razgledati u Budimpešti do 29. ožujka 2020.godine.

Izvor fotografija: Kristina Goher/MCC i VRH Budimpešta.