Budimpešta, 04. prosinca 2018.

Tradicionalni adventski prijem u Veleposlanstvu RH u Budimpešti

Tradicionalni adventski prijem u rezidenciji VRH u Mađarskoj održan je 4. prosinca o.g., gdje se odazvalo sedamdesetak uzvanika, napose mađarski parlamentarni zastupnici, članovi Kruga mađarsko-hrvatskog prijateljstva, gospodarstvenici, predstavnici hrvatske manjine i kulturni djelatnici, među njima i predsjednik parlamentarne Skupine mađarsko-hrvatskog prijateljstva dr. János Hargitai, potpredsjednik skupine g. Jozo Solga, ujedno i glasnogovornik hrvatske manjine u parlamentu, dr. Ádám Steinmetz, potpredsjednik skupine i potpredsjednik mađarske skupine IPU, g. Károly Kontrát, član skupine, ujedno i državni tajnik i zamjenik ministra unutarnjih poslova, g. Péter Cseresnyés, član skupine, ujedno i državni tajnik i zamjenik ministra inovacija i tehnologije, dr. Gabriella Selmeczi, članica skupine. U ime Kruga mađarskog-hrvatskog prijateljstva skupu su, između ostalih, pribivali dr.sc. Géza Jeszensky, negdašnji mvp Mađarske, g. György Csóti, predsjednik Kruga i negdašnji vlp u RH, g. Lászlo Nográdi, negdašnji ministar prometa. Na prijem su svratili i hrvatski sudionici Energetskog summita u Budimpešti.

Okupljene je prigodno pozdravio vlp dr.sc. Mladen Andrlić, zahvaljujući na angažmanu i suradnji u protekloj godini, ali i informirajući o službenom posjetu RH premijera HU g. Viktora Orbána, kada se dan ranije u Zagrebu susreo s vrhovnim čelnicima RH. Zaključio je i kako se u optimističnom ozračju i s novim uzletom bilateralnih odnosa kreće u 2019. godinu. Zahvalivši na osobitom i brojnom odazivu, koji potiče i dodatno umrežavanje u korist RH i HU, ali i na gospodarskim, kulturnim i drugim postignućima između dva prijateljska naroda i dvije susjedne države u godini koja ističe, poželio je okupljenima ugodne božićne blagdane te privatne i poslovne uspjehe u Novoj godini.

Adventskom prijemu pribivali su i generalni konzul RH u Pečuhu g. Drago Horvat sa suprugom te počasni konzul RH u Nagykanizsi g. Attila Kos, kao i svi diplomati i djelatnici VRH u Mađarskoj.