Koljnof, 13. rujna 2019.

U Koljnofu otvoren Interaktivni muzej Gradišćanskih Hrvata i održan Narodnosni dan

U petak 13. rujna 2019.g. svečano je otvoren Interaktivni muzej Gradišćanskih Hrvata u Koljnofu, kojim se predstavlja povijest Gradišćanskih Hrvata i koja će istodobno biti turistički atraktivan te služiti kao društveni prostor i mjesto za podučavanje. Muzej će biti otvoren školama, vrtićima, djeci i odraslima kako bi se što bolje upoznala, otkrila i razumjela povijest i tradicija života Gradišćanskih Hrvata. Muzej su zajednički otvorili posebni izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića g. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te u ime državnog tajnika za manjinska i vjerska pitanja mađarske Vlade g. Miklosa Soltesza g. Mattyas Firtl.
Istoga dana održan je i Okrugli stol o položaju Hrvata u Mađarskoj, obrazovanju te predstojećim izborima za manjinske samouprave, koji će se održati 13. listopada o.g., a na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvata iz različitih područja Mađarske, kao i veleposlanik RH u HU dr.sc. Mladen Andrlić i gđa Maja Rosenzweig Bajić, savjetnica, VRH Budimpešta
U subotu, 14. rujna o.g., održana je u Koljnofu i svečanost Dana manjina Đursko-mošonsko-šopronske županije, gdje su u kulturnom programu nastupili predstavnici četiri (njemačka, poljska, romska i hrvatska) od devet manjina koje žive u toj županiji. Uz dvojicu dožupana i načelnika općine Koljnof okupljenima se prigodno obratio i veleposlanik RH u HU dr.sc. Mladen Andrlić.