Budimpešta, 17. prosinca 2018.

Uručenje 'Odličja narodnosti' gospodinu Miši Heppu

Izvor fotografije: Kristina Goher, MCC

U ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine, zamjenik premijera Mađarske g. Zsolt Semjén, zajedno s državnim tajnikom za vjerske i narodnosne odnose pri Uredu premijera g. Miklósom Soltészom i državnim tajnikom za socijalna pitanja i društvenoga poretka pri Ministarstvu ljudskih resursa g. Attilom Fülöpom, svečano je uručio 'Odličje za narodnosti'. Priznanje je primilo jedanaest osoba i dva društva, a iz reda hrvatske manjine bivši predsjednik Hrvatske državne samouprave i bivši glasnogovornik hrvatske manjine u Mađarskom parlamentu g. Mišo Hepp. Na svečanosti su, uz ugledne mađarske javne djelatnike, njemačkog, poljskog i slovenskog veleposlanika te druge diplomate, prisustvovali i veleposlanik RH u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić, glasnogovornik hrvatske manjine u Mađarskome parlamentu g. Jozo Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave g. Ivan Gugan, te gđa. Maja Rosenzweig Bajić, savjetnik u VRH Budimpešta.

Odličje za narodnosti dodjeljuje se kao priznanje osobama, udrugama i manjinskim samoupravama za uzornu djelatnost na području manjinskog društvenog života, obrazovanja, kulture, vjerskog života, znanosti, javnog priopćavanja i gospodarskog samoorganiziranja.

Ove godine, ispred hrvatske manjine, ’Odličje narodnosti’ primio je bivši predsjednik Hrvatske državne samouprave (HDS) i bivši glasnogovornik hrvatske manjine u Mađarskom parlamentu g. Mišo Hepp. U obrazloženju je navedeno kako je čitav svoj radni vijek radio na unaprjeđenju položaja hrvatske zajednice - kao nastavnik i ravnatelj santovačke škole, kao i ravnatelj Hrvatskog kulturnog kluba 'August Šenoa' u Pečuhu. Zahvaljujući upravo i njegovome istrajnom radu grad Pečuh postao je 'kulturnom središnjicom hrvatstva u Mađarskoj'. U dva mandata bio je predsjednikom HDS-a (2006.-2014.), kao i prvim glasnogovornikom hrvatske manjine u Mađarskom parlamentu (2014.-2018.).