Budimpešta, 02. prosinca 2018.

Veleposlanstvo RH sudjelovalo na 8. Diplomatskom sajmu u Budimpešti

U hotelu InterContinental u Budimpešti, u nedjelju, 2. prosinca 2018. godine, održan je 8. Diplomatski sajam, tradicionalni humanitarni događaj u organizaciji kluba supruga diplomata (Diplomatic Spouses of Budapest - DSB), pod visokim pokroviteljstvom i u nazočnosti supruge Predsjednika Republike Mađarske Anite Herczegh. Cilj sajma je predstaviti tradicionalne proizvode, suvenire, glazbu, ples i gastronomiju zemalja svijeta, a ukupan prihod od prigodne prodaje ove godine donirat će se Pedijatrijskom onkološkom odjelu Sveučilišta Semmelweis, Institutu Peto za djecu oboljelu od cerebralne paralize, obrazovnom programu za romsku djecu „A Mi Hazunk“ u Esztergomu te Institutu SOFI u Budimpešti, specijaliziranom za obrazovanje i razvoj nadarene djece.

Na sajmu su sudjelovala veleposlanstva 52 države, među kojima i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj, i to sa širokim asortimanom proizvoda, zahvaljujući potpori hrvatskih tvrtki Podravka i Kraš, predstavništvima Fonyodi-Jana i Orbico te vinarije iz Pečuha Pannon borbolt.

Posebna atrakcija ovogodišnjega hrvatskog predstavljanja bili su radovi učeničkih zadruga pet osnovnih škola iz Zadra. Pod motom „Djeca Zadra - Hrvatske za djecu Mađarske“, vrijedne ruke učenika OŠ „Petar Preradović“, „Šime Budinić“, „Bartul Kašić“' i „Kruno Krstić“', kao i  škole za djecu s teškoćama u razvoju „'Voštanica“, izradile su niz proizvoda i suvenira. Na hrvatskom štandu ponuđene su bočice maslinova ulja, ulja od lavande, džema od planike, čaja od latica ruža i lista masline, domaća marmelada od jabuka, odljevi – motivi zadarskih crkava, gipsane replike, ukrasi od glinamola i tkanine, prirodni eko sapuni, oslikane staklenke, broševi i ogrlice-replike starohrvatskih simbola, kamene kućice dalmatinskoga tipa, vrećice lavande, ukrasi za bor, ukrasne zdjele, spomenari i platnene vrećice. Toj živopisnoj učeničkoj potpori priključila se i gospođa Sandra Babac (OPG Babac) jedinstvenim eko-proizvodima „Šinjorina smokva“.