Budimpešta, 15. siječnja 2020.

Vezanjem kravate u središtu Budimpešte simbolično obilježen početak predsjedanja Vijećem Europske unije

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj organiziralo je u srijedu, 15. siječnja 2020. godine, događaj vezanja hrvatske kravate na kip 'nasmijanog policajca', jednog od najatraktivnijih turističkih spomenika u središtu Budimpešte u ulici Zrinski, nadomak Bazilike svetog Stjepana. Time je na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja javno započelo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u Mađarskoj.

Hrvatsku kravatu zajedno su vezali ministrica pravosuđa Mađarske, Judit Varga i veleposlanik, dr.sc. Mladen Andrlić, uz brojne okupljene, među kojima i dvadesetak veleposlanika, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu, Drago Horvat i počasni konzul Republike Hrvatske, Atila Kos, direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice, Ivana Herceg, čelnici hrvatskih udruga u Mađarskoj te hrvatske vaterpolske reprezentacije koji nastupaju na Europskom prvenstvu, nastavnici i đaci hrvatske osnovne škole i gimnazije.

Veleposlanik Andrlić izrazio je čast što se simboličnim činom postavljanja hrvatske kravate i u Mađarskoj obilježava početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Istaknuo je kako slogan predsjedanja odražava smjer angažmana Hrvatske prema 'Snažnoj Europi u svijetu punom izazova'. Ministrica Varga prenijela je kako i Mađarska dijeli i podupire moto hrvatskog predsjedanja, što potvrđuje dobrosusjedske odnose i  veze dviju država i naroda, ali i zajednički način razmišljanja.