Zagreb, 30. svibnja 2019.

Ministri Pejčinović Burić i Szijjártó otvorili novo veleposlanstvo Mađarske u Hrvatskoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je u četvrtak, 29. svibnja 2019. godine u bilateralni posjet ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Pétera Szijjárta.

Sugovornici su na sastanku izrazili obostranu želju i interes za daljnjim jačanjem bilateralnih odnosa, istaknuvši intenzivan bilateralni dijalog, susrete na visokoj razini kao i vrlo dobru sektorsku suradnju.

U kontekstu skorog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, ministri su razmijenili mišljenja o aktualnim europskim temama: Višegodišnjem financijskom okviru, Brexitu, Schengenu i migracijama, te proširenju.

Izražena je obostrana podrška procesu proširenja EU-a na države jugoistočne Europe čime se kroz poticanje reformi jača stabilnost i sigurnost u našem neposrednom susjedstvu. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić je istaknula kako će Hrvatska tijekom svog predsjedanja u prvoj polovici 2020. godine u fokus staviti na proširenje EU-a, te je najavila održavanje sastanka na vrhu između EU-a i država jugoistočne Europe u Zagrebu.

Na sastanku je istaknuta vrlo dobra gospodarska suradnja dviju zemalja, te su razmotreni potencijali za njeno jačanje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova zahvalila je na mađarskoj podršci za ulazak Hrvatske u Schengen kao i na olakšavanju režima sustavnih kontrola na državnoj granici.

Ministrica Pejčinović Burić i ministar Szijjártó su prigodom ovog bilateralnog posjeta svečano otvorili novoizgrađenu zgradu Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana