Zagreb, 12. prosinca 2019.

Hrvatska i Mađarska europski su primjer suradnje u zaštiti manjina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman zajedno je s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i predsjedateljem hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora Zvonkom Milasom sudjelovao na 15. sjednici Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj koja se održala u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine u prostorijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"U zadnje tri godine učinjeno je jako puno u poboljšanju materijalnog, obrazovnog i kulturnog položaja manjina kako u Mađarskoj, tako i u Hrvatskoj. Hrvatska i Mađarska najbolji su europski primjer dobre suradnje”, rekao je ministar Grlić Radman novinarima uoči početka sjednice.

Predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora Zvonko Milas istaknuo je kako i hrvatska i mađarska manjina uživaju visoku razinu manjinskih prava sukladno najvišim europskim standardima te da je to doista europski primjer dobre i uspješne suradnje. Podsjetio je pritom na uspješne projekte poput izgradnje učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku koji je otvoren prije dva tjedna, kao i na hrvatsko obrazovni centar Mate Meršića Miloradića u Sambotelu (Szombathelyju).

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman danas putuje u Mađarsku, gdje će se susresti s kolegom ministrom Peterom Szijjartom.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana