Budimpešta, 12. prosinca 2019.

Predavanje ministra Grlića Radmana na Nacionalnom sveučilištu javne uprave „Ludovika“

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine, posjet Budimpešti predavanjem na Nacionalnom sveučilištu javne uprave „Ludovika“ za predstavnike diplomatskog zbora, akademske zajednice i druge brojne uzvanike. U svom izlaganju o nadolazećem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, ministar je istaknuo da je Hrvatska najmlađa zemlja članica: “Kao zemlja od samo četiri milijuna stanovnika, svjesni smo da čak i najveće države članice često vide predsjedanje Vijećem EU kao težak zadatak. No, mi se radujemo prilici dati najbolje od sebe i spremno prihvatiti izazov”.

Naglasio je da je tijekom svoje često bremenite povijesti, Hrvatska bila most između istoka i zapada, sjevera i juga. “Zahvaljujući našem iskustvu i onome što smo naučili od povijesti, naša je nakana nastaviti premošćivati razlike i tražiti fleksibilna, kreativna i odmjerena rješenja unutar Unije. Hrvatska čvrsto vjeruje u europski projekt i naša je zajednička odgovornost nastaviti promicati ostavštinu i predati mladim Europljanima, koji dolaze nakon nas, svijest o važnosti očuvanja našeg nasljedstva”, naglasio je ministar. 

Nazočnima je istaknuo kako unatoč našim povremenim razlikama, i svjesni jedinstvenosti naših individualnih nacionalnih identiteta, trebamo iskoristiti priliku doći bliže jedni drugima i odvažiti se u ostvarivanju obećavajuće budućnosti Europske unije: “Kako bismo uspjeli u ovoj nakani, neophodno je graditi povjerenje između država članica, jačati naše međusobno razumijevanje i produbljivati naše odnose unutar Unije, osiguravajući dobrobit naše zajednice nacija i naših građana”.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana