Budimpešta, 13. prosinca 2019.

Ministar Gordan Grlić Radman u Budimpešti s mađarskim kolegom Péterom Szijjártom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je, u petak 13. prosinca 2019. godine, u posjetu Budimpešti gdje je predsjedao 93. sjednicom Dunavske komisije te se sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártom. 

Tijekom sastanka dvoje ministra istaknuto je obostrano zadovoljstvo intenzitetom bilateralnog dijaloga i suradnje u različitim područjima. Samo tijekom ovog tjedna ministri kulture dviju zemalja potpisali su Program suradnje, a ministri obrane otvorili Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku.

Suradnja je posebno intenzivna i uspješna u području prekogranične suradnje, a važnu poveznicu u odnosima predstavljaju nacionalne manjine. Za Hrvate u Mađarskoj i Mađare u Hrvatskoj dvije su zemlje osigurale odgovarajuće instrumente zaštite autohtone kulture i tradicije što je potvrdila i ovotjedna 15. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina. Ministar Grlić Radman posebno je istaknuo zadovoljstvo što su premijeri dviju država prošlog mjeseca otvorili Učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku kao dokaz predanog rada i brige za nacionalne manjine.

U nastavku razgovora riječi je bilo o predstojećem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije i prioritetima koje je Hrvatska istaknula za to šestomjesečno razdoblje. 

Teme razgovora dvoje ministara obuhvatile su i aktualne europske teme poput Višegodišnjeg financijskog okvira, Brexita i migracija. Posebno je izražena podrška procesu proširenja EU i otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i važnost predstojećeg sastanka na vrhu u svibnju u Zagrebu u čijoj će se pripremi surađivati s mađarskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem.

Tijekom sastanka riječi je bilo i o mogućnostima za unapređenje gospodarske suradnje.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana